Projecten
Contact
Over ons
Blog
17 september 2014

Wat is er nieuw in iOS8

Vandaag is het eerder gepresenteerde iOS 8 beschikbaar gekomen. Vanaf nu kun je je iPhone of iPad updaten naar de laatste versie van iOS.

Visueel is de update niet zo groot als de iOS 7 update van vorig jaar. Ogenschijnlijk niet. Maar volgens eigen zeggen van Apple is dit de grootste update van iOS tot nu toe! Dit komt door verschillende nieuwe vooral technische features die benodigd zijn voor nog te introduceren nieuwe producten (Apple Watch) of diensten (Apple Pay, Health app en HealthKit API).

Voor een gebruiker zijn de wijzigingen dus misschien aanvankelijk niet zo groot, voor ons, als ontwikkelaar, des te groter. Wij zijn dan ook zeer enthousiast met deze laatste versie van iOS. Naast de afgelopen maanden al diverse tests en updates te hebben gemaakt om bestaande door ons ontwikkelde apps te updaten om ook goed te werken op een iPhone 6 of iPhone 6 Plus, hebben we ons ook al verlekkerd aan een aantal nieuwe -Kit API's of vanaf nu opengestelde API's (Touch ID).

Maar wat is er nu nieuw?

Hardware: Nieuwe iPhones... en oudere...

Allereerst is iOS 8 de minimaal vereiste versie om voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus specifieke apps te kunnen maken. Daarnaast is het helaas ook zo dat om iOS 8 te kunnen draaien, je minimaal een iPhone 4S, iPad 2 of iPad mini 1 nodig hebt. De iPhone 4 uit 2010 wordt niet meer ondersteund.

Alhoewel iOS 8 officieel wordt ondersteund voor een iPhone 4S en iPad 2, merken wij wel dat de eerdere testversies van iOS 8 langzamer werkten door een minder krachtige processor in deze devices. Maar de performance van iOS 8 op deze toestellen zal hoogstwaarschijnlijk in de volgende iOS 8.0.x update verbeterd moeten zijn.

Software: Nieuwe functionaliteiten

Onderstaand lichten we de belangrijkste nieuwe functies zeer kort toe. Maar je kunt de belangrijkste feature ook bekijken en deze video van TechRadar.

HealthKit en Health App

Via de HealthKit API maakt Apple het makkelijker om losse informatie m.b.t. je gezondheid komende van fitness accesoires of gadgets (bijvoorbeeld de harslagmeter in een Apple Watch) op een centrale plek te beheren en met elkaar in verband te brengen. Zelfs zonder losse te verbinden gadgets zijn de nieuwste Apple M8 en M7 co-processor al in staat je aantal gelopen stappen en afgelegde afstand te registreren. Maar in de toekomst zou zelfs ook je hele medische dossier via Apple Health beheerd en bewaard kunnen worden.

Apple Pay

Met een iPhone 6(+) kun je met iOS 8 binnenkort contactloos betalen. Je kunt je creditcard koppelen aan een digitale Apple 'portemonnee'.

Touch ID

Vanaf nu is er een publieke Touch ID API beschikbaar. Dit houdt in dat naast Apple ook zg. third party app ontwikkelaars toegang hebben tot een aantal belangrijke functies van Touch ID. Het is vanaf nu bijvoorbeeld mogelijk om een app (bijv. van je bank) te unlocken met je vinger in plaats van met een in de betreffende app apart ingestelde pincode.

Interactive Notifications

Ook hier heeft Apple de teugels iets laten vieren en API's voor het notification center beschikbaar gesteld aan derden om zg. interactieve notificaties te kunnen versturen. Dit houdt in dat je nu een notficatie kunt versturen waaraan gekoppeld een actie kan worden gedaan door de gebruiker. Je kunt dus bijvoorbeeld direct vanuit een notificatie van een berichtje een berichtje terugtypen en versturen. Je kunt dus veel sneller en makkelijker reageren. Je hoeft niet eerst naar de betreffende app te gaan.

Quicktype keyboard

Apple claimt dat haar nieuwe iOS 8 toetsenbord het 'slimste toetsenbord ooit is. De QuickType functie biedt zg. 'predictive texting' want lijkt op SwiftLey en Swype. Iets wat op Android al veel langer beschikbaar is.

iOS 8 Extensions

Apple komt ook hier third party app ontwikkelaars tegemoet door verdere toegang te geven tot het OS en hiermee deze de mogelijkheid te geven extra functionaliteit te ontwikkelen en te integreren binnen iOS. Hierdoor is het mogelijk als ontwikkelaar een eigen keyboard (bijv. Swype of Fleksy) aan te bieden of andere extensies aan te bieden (bijv. delen via WhatsApp of extra foto filters binnen de Camera app aan te bieden).

Continuity

Met het bijna beschikbare nieuwe Mac OS X Yosemite is het mogelijk middels de combinatie van Yosemite en iOS 8 telefoontjes met je Mac te maken en te ontvangen. Voor iMessages was dit al langer mogelijk, maar nu zal dit ook voor SMS berichten werken. Daarnaast kun je via Apple's AirDrop makkelijker bestanden tussen je telefoon en Mac uitwisselen.

Diverse kleine verbeteringen en integraties

Het is mogelijk om voortaan direct vanuit je Messages app je locatie te delen met het contact waarmee je op dat moment messages uitwisselt. Dit werkt zeer eenvoudig en is ons zeer handig bevallen.

Daarnaast biedt je Messages app nu geïntegreerde functionaliteit om ook binnen Messages direct voice-, video- en foto's op te nemen en te versturen.

Met je standaard Camera app is vanaf iOS 8 mogelijk nu timelapses te maken.

Teveel om op te noemen

Bovenstaand heb ik geprobeerd de belangrijkste veranderingen in iOS 8 op te sommen. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Kleinere, maar ook grotere.

  • Synchronisaties via iCloud en API's hierop zijn verder uitgebreid.
  • iOS 8 Family Sharing, hiermee kun je o.a. aankopen gedaan in de App Store, iBooks en iTunes delen of aankoop verzoeken van anderen autoriseren.
  • HomeKit. Middels dit framework wil Apple het eenvoudiger maken allerhande apparaten in huis met elkaar te verbinden en te bedienen.
  • Updates voor Siri en Spotlight
  • Splitscreen mode en Landscape mode voor iPhone 6 Plus

Kortom teveel om op te noemen! Wij gaan ons momenteel eerst richten op het compatible maken van onze apps met iOS8 voor iPhone 6(+). Maar zullen ons daarna snel storten op o.a. WatchKit. We zien uit naar de release hiervan!


Anna van Schelven
Door Anna van Schelven UX/Visual Designer