Projecten
Contact
Over ons
Blog
15 oktober 2014

Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop

Vandaag is Android 5.0 'Lollipop' officieel uitgebracht. Deze versie van Android is een aantal weken geleden al aangekondigd, maar vandaag is de naam 'Lollipop' officieel en zijn alle nieuwe features en functies bevestigd. Android 5.0 Lollipop wordt standaard geleverd op de eveneens nieuwe Google Nexus 9 en Google Nexus 6.

Android 5.0 Lollipop is geoptimaliseerd voor zowel kleine schermen als grote schermen. Lollipop verschijnt daarom niet alleen op zowel handhelds en tablets, maar ook op mediaspelers en TV’s. Lollipop komt met een compleet nieuw design door Google 'Material Design' genoemd.

Material Design

Android 5.0 Lollipop heeft een volledig nieuw en herzien design dat Google ‘Material Design’ noemt. Het nieuwe design zorgt voor een verbeterd gebruiksgemak. De nieuwe user interface is grotendeels gebaseerd op views en windows die een eigen 'real-time shadow' kunnen krijgen en over elkaar heen kunnen liggen en bewegen.

De kleuren zijn ook allemaal nieuw en lekker fris. De vlakken, lijnen en icons zijn allemaal nog strakker en minimalistischer geworden. Ook heeft het standaard Android Roboto font een update gekregen. Een nieuwe animatie API maakt het voor app developers mogelijk om dezelfde soepele overgangen tussen windows in apps en tussen apps te maken als Android zelf in haar interface gebruikt.

Android 5.0 Lollipop video

In onderstaande video zie je de belangrijkste nieuwe features van Material Design.

Eén look&feel

Een belangrijk speerpunt van Google is dat Android er vanaf nu op alle devices een en dezelfde look&feel moet hebben. Zo moet de interface voor een handheld telefoon overeenkomen zijn met de interface op een tablet en zelfs een laptop. Voor app developers is het vanaf nu middels nieuwe API’s eenvoudiger om apps dezelfde interface en hetzelfde uiterlijk te geven voor een handheld en voor een tablet.


Anna van Schelven
Door Anna van Schelven UX/Visual Designer